Juristens checklista vid vuxenadoption
Att ansöka om adoption i Sverige kan vara en komplicerad process. Det är ett viktigt beslut som många gånger väcker starka känslor. Enligt svensk rätt ska domstolarna vara särskilt försiktiga med att tillåta vuxenadoption. Vår rekommendation är därför att du tar hjälp av en jurist som är väl insatt i reglerna om adoption. Vi har god kännedom om regelverket som berör vuxenadoptioner. Vi har erfarenhet av att biträda under adoptionsprocessen.
Nedan har vi sammanfattat processens steg då du ansöker om en vuxenadoption.
1. Först och främst behöver du beställa personbevis, både för dig själv och den du önskar adoptera. Personbevisen för adoption beställer du hos Skatteverket. Kom ihåg att personbevisen inte ska vara äldre än tre månader.
2. Skapa en adoptionsansökan. Det finns ingen särskild blankett för att ansöka om adoption. I ansökan ska ditt namn, personnummer, telefonnummer, adress och mejladress framgå. Även namn och personnummer på den du önskar adoptera ska framgå.
3. Förklara varför du önskar adoptera. Beskriv noggrant varför adoptionen är lämplig och varför den är bra för personen som blir adopterad. Detta steg är mycket viktigt ur ett juridiskt perspektiv.
4. Ange vilket efternamn du önskar att adoptivbarnet ska få.
5. Tingsrätten behöver en upplysning angående huruvida det har getts eller utlovats ersättning eller om det avtalats om bidrag till barnets underhåll. Enligt svensk rätt får inte en adoption ske mot betalning. Skicka även med bilagor som bekräftar samtycken kring adoptionen.
Kom ihåg att den som blir adopterad har samma rätt mot sina adoptivföräldrar som om det vore dennes biologiska. De juridiska rättigheterna mot de biologiska föräldrarna försvinner. Det nyss nämnda är betydelsefullt i exempelvis frågor som berör arv.
Menardi Juridik hjälper dig med vuxenadoption, Kontakta oss för att få hjälp med din adoptionsansökan!