Vanliga frågor
På den här sidan finner du svar på vanliga frågor. Om du har frågor som inte besvarats här, vänligen kontakta oss.
Du är alltid välkommen att höra av dig.
-
Nej men som utgångspunkt är det alltid bra att upprätta ett gåvobrev om du ska ge bort något av ett större värde. Genom ett gåvobrev minskar man risken för framtida tvister. Många väljer att ange att gåvan ska vara enskild egendom, vilket innebär att mottagaren inte behöver dela med sig av gåvan vid en eventuell bodelning i framtiden.
-
En framtidsfullmakt är ett alternativ till en god man eller förvaltare.
Genom en framtidsfullmakt kan du själv utse vem eller vilka som ska kunna hjälpa dig med dina ekonomiska och personliga angelägenheter om du drabbas av en sjukdom eller av någon annan anledning inte längre kan fatta egna beslut. En framtidsfullmakt kan aldrig omfatta medicinsk vård eller tandvård. I övrigt kan du själv påverka vad framtidsfullmakten ska omfatta.
-
Om ni önskar att arvet efter er ska utgöra enskild egendom ska ni upprätta ett testamente. Det innebär b.la. att era barn inte behöver dela med sig av arvet vid en eventuell skilsmässa i framtiden.
-
Ja, vid en bodelning (som sker vid skilsmässa eller dödsfall) så är utgångspunkten att all egendom ska delas lika på, förutom egendom som är reglerad som enskild egendom. Förutsatt att arvet inte är enskild egendom idag, exempelvis genom ett testamente, så är vår rekommendation att ni upprättar ett äktenskapsförord där det framgår att arvet utgör enskild egendom.
-
All egendom som inte utgör enskild egendom ska delas lika mellan dig och din make/maka vid en skilsmässa. Det innebär att det inte spelar någon roll vem som erhållit ett arv, köpt bostaden, båten, bilen eller vem som startade företaget innan ni gifte er.
Om ni önskar en annorlunda fördelning ska ni skriva ett äktenskapsförord. Äktenskapsförordet ska upprättas utifrån de formkrav som framgår av Äktenskapsbalk (1987:230).
-
Utgångspunkten är att särkullbarn har rätt till att få ut sitt arv direkt när dennes förälder går bort. Genom ett testamente är det möjligt att påverka storleken på särkullbarnets arv. Det går även att utforma testamentet så att särkullbarnet får ut en viss del av arvet vid dennes förälders bortgång och resterande del efter att den efterlevande maken/makan avlidit.
Din man kan även uttrycka ett önskemål i sitt testamente där det framgår att särkullbarnet ska vänta med att ta ut sitt arv tills ni båda har gått bort.
-
Ett målsägandebiträde bekostas av staten och du kan själv önska vem som ska företräda dig. Framför ditt önskemål till polisen redan i det inledande skedet. Vi rekommenderar att du önskar ett målsägandebiträde som inriktar sig på att hjälpa just brottsoffer.
-
Du kan begära att få byta målsägandebiträde men det krävs särskilda skäl för att rätten ska bevilja ett byte. Särskilda skäl kan exempelvis vara att du inte känner förtroende för ditt målsägandebiträde.
-
Du är välkommen att kontakta oss för ett inledande samtal.
-
Nej, det måste du inte men genom att anlita en jurist som arbetar med migrationsrätt så ökar du dina chanser avsevärt.
-
Genom att vi går igenom ditt beslut och utreder din specifika situation kan vi skapa oss en bild av dina förutsättningar vid en överklagan. Det går dock aldrig att lova ett visst utfall.
-
Det du nämner är en vanlig anledning till att Migrationsverket meddelar avslag. Inte sällan grundar sig beslutet i missförstånd om bakomliggande omständigheter. Vi kan hjälpa dig att överklaga beslutet.
-
Tvångsvård enligt LVM är en ingripande åtgärd som ska användas restriktivt. Du har rätt att välja ett offentligt biträde som hjälper dig med den rättsliga processen.
-
Ja, det är möjligt att genomföra en så kallad vuxenadoption. Enligt svensk rätt ska domstolen vara särskilt restriktiva med att bevilja vuxenadoptioner. Det är därför viktigt att ta hjälp av en jurist som har erfarenhet av just vuxenadoptioner.
-
Den som blir adopterad har samma rätt mot sina adoptivföräldrar som om det vore dennes biologiska föräldrar. De juridiska rättigheterna mot de biologiska föräldrarna/föräldern försvinner vilket är betydelsefullt i frågor som rör arv.