Juristen svarar på frågor om att söka asyl
1. I vilket land kan jag lämna in min ansökan?
För att du ska kunna söka asyl i Sverige behöver du befinna dig här. Om du ska ansöka om uppehållstillstånd av annan anledning än skyddsbehov gäller andra regler. Då är utgångspunkten att du ska lämna in ansökan i ditt hemland. Kom ihåg att du som ansöker om asyl i Sverige har rätt att få ditt behov av skydd prövat. Asylprocessen ska vara rättssäker. Bedömningen ska vara individuell och fokusera på framtida risk för förföljelse.
2. Var ska jag vända mig för att söka asyl?
Du ska vända dig till Migrationsverket. Utgångspunkten är att du ska få information om kommande möten redan då. I mötet med Migrationsverket pratar man om själva mottagandet och sin sociala situation, man ska även få en tid för den muntliga asylutredningen.
3. Vad kostar det att anlita en jurist eller advokat som kan hjälpa mig?
Redan vid det första tillfället hos Migrationsverket, då du lämnar in ansökan om asyl, kommer du att bli erbjuden ett offentligt biträde. Ditt offentliga biträde bekostas av staten. Det innebär att du inte behöver betala själv.
4. Vid vilken tidpunkt ska jag lämna in ansökan?
Om du söker asyl ska du helst lämna in ansökan direkt vid ankomsten till Sverige. Egentligen ska du ange redan vid flygplatsen att du vill söka skydd. Av olika orsaker väljer dock många att vänta. Sök asyl så fort det är möjligt. Att vänta med att lämna in asylansökan kan påverka din trovärdighet negativt.
5. Jag är orolig eftersom jag har ett falskt pass. Kan jag bli straffad för det?
Nej, inte om syftet med innehavet av passet är att söka skydd. Det förutsätter att du utan dröjsmål anmäler dig hos myndigheterna och visar godtagbara skäl för inresan.
6. Varför ska jag ange min familjebild i hemlandet?
Om ditt uppehållstillstånd beviljas gäller särskilda regler kring familjeåterförening. Utöver make/maka, partner och barn under 18 år kan det finnas andra släktingar som det funnits en hushållsgemensam med. Man tittar då på huruvida det finns ett beroendeförhållande. En ansökan ska då inges i samband med att anknytningspersonen har erhållit permanent uppehållstillstånd i Sverige.
7. Vad är ett LMA-kort?
Då du söker asyl blir du fotograferad. Detta används till ett LMA-kort som är ett identitetskort. Kortet bekräftar att individen har sökt asyl och att denne har rätt att vistas i Sverige under tiden som ansökan prövas. Genom att uppvisa LMA-kortet får du också en lägre patientavgift om du söker vård.
Menardi juridik hjälper dig söka asyl. Kontakta oss för en kostnadsfri utvärdering.